'Mama, mijn hoofd zit zo vol. Ik kan echt niet slapen.' Kinderen met PDD NOS slapen vaak slecht, ze worden vaak wakker of kunnen niet goed inslapen. Wat kun je ertegen doen?
Waarom slapen zij zo slecht?
Kinderen met autisme beleven de wereld anders dan wij doen. Eigenlijk beleven ze het 'intensiever'. Dat kost energie en geeft spanningen. Alles wat er overdag op je afkomt moet verwerkt worden in je hersenen, bij ons verloopt dat proces sneller en je acteert daarop. Daarna ben je het 'kwijt'. Bij onze kinderen kost de verwerking in de hersenen meer tijd. Als er dus veel tegelijkertijd of veel 'onbekende' dingen op hun afkomen, kunnen zij niet alles verwerken en blijft het 'hangen' in hun koppies. Dan raakt het hoofd vol. Maar ook angsten spelen een belangrijke rol. Meer over angsten, klik hier.
Medicijnen?
Wat vaak goed werkt is Melatonine, het is een lichaamseigenstof, dus niet gevaarlijk. Het is vrij verkrijgbaar bij een drogist, maar daarvan is de dosering vaak te laag. Vraag een recept aan bij je huisarts. Helaas worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekering. Wat bij ons goed werkt is 'nachtrust extra sterk, zenuwen & slapen' van het Kruitvat. Is veel goedkoper dan melatonine. Wat zit erin? Magnesium, Passiebloemextract, Valeriaanextract en (een beetje) Melatonine. Ook goed voor het zenuwstelsel.
Wat kun je nog meer doen?
Ook belangrijk om minimaal een half uur voor het slapen de TV en computer uit te zetten. Wij doen in dat half uur altijd spelletjes aan tafel. Vervolgens boven samen een boekje lezen of knuffelen. Maak hierover duidelijke tijdafspraken. Bijvoorbeeld; 20:30 uur spelletje; 21:00 uur naar boven met mama of papa (liefst om en om); 21:15 uur mama/papa gaat naar beneden, zelf boekje lezen; 21:30 uur licht uit.
Praten
Tijdens het spelen van een spelletje kunnen ze ook hun 'verhaal' kwijt. Dan zit hun hoofd minder vol als ze gaan slapen. Kinderen met autisme vinden het erg moeilijk om hun gevoelens of angsten onder woorden te brengen. Ze zullen uit zichzelf dus nergens over beginnen. Om een gesprek(je) op gang te brengen kun je het beste beginnen met gesloten vragen (enkel te beantwoorden met ja of nee). Begin altijd met vragen die gaan over dingen die ze leuk vinden. Waarschijnlijk weet je zelf wel wat de 'gevoelige' vragen zijn. Begin daar dus niet meteen mee. Daarna kun je wat meer 'open' vragen gaan stellen. En het hoeft niet elke avond een moeilijk gesprek te zijn. Soms blijven antwoorden uit, dan probeer je het die dag erop nog eens. En soms zijn er alleen maar leuke dingen te vertellen. Dat is nog beter, die koppies kunnen ook vol zitten met positieve prikkels. Waar het ook over gaat, leren communiceren is belangrijk voor iedereen maar voor onze kinderen nog veel meer. En; 'jong geleerd is oud gedaan', dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!
Gezonde bedtijden
Gaan jouw kinderen wel optijd naar bed? Het overgrote deel van de kinderen gaat te laat naar bed. Hieronder de 'gezonde' bedtijden per leeftijd.
- 5 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19:30 uur
- 7 tot 8 jaar: tussen 19.30 en 20.00 uur
- 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur
- 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 uur en 21.00 uur
- 12 tot 15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur
- 15 tot 17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur
- 17 tot 18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur