Meer weten over PDD NOS

Meisjes met PDD NOS

Jongens met PDD NOS

Meer weten over PDD NOS

Meer weten over PDD NOS

PDD NOS kan een enorme impact hebben op je leven en je omgeving. Door het (te) laat signaleren, ontstaan vaak extra problemen, zoals angsten of moeilijk te corrigeren gedrag. 

Wat is PDD NOS en hoe ziet dat eruit in het dagelijks leven?
Kun je aan iemand 'zien' of hij autisme heeft?
PDD NOS meisje of jongen; een wereld van verschil.
Waarom zijn ze zo bang of zo vervelend?
Signalen op school en sportclub.

Mensen en kinderen met PDD NOS hebben problemen die doordringen in verschillende ontwikkelingsgebieden. 

PDD NOS kan behoorlijke gevolgen hebben, voor het dagelijks leven van een kind en het gezin. Behoorlijk frustrerend soms ook. Zo heeft straffen geen zin, zijn ze gek op routines, lijken ze egoïstisch en worden boos als je een grapje maakt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe zij de wereld ervaren.

Even lekker chillen op de bank, je helemaal relaxt voelen. Dat is voor veel kinderen met autisme bijna onmogelijk, ze voelen zich voortdurend gespannen, wat ze ook doen.

Eén van de meest bekende kenmerken van autisme is het ‘ontbreken’ van sociale vaardigheden. Toch voelen veel kinderen met PDD NOS en Asperger (zo ook mijn meiden) haarfijn aan, wanneer iemand niet goed in mijn vel zit. Dat lijkt toch heel tegenstrijdig... Hoe zit dat dan precies?

Overprikkeling heeft een enorme invloed op het leven van kinderen met autisme. Zo veroorzaakt het woedeaanvallen en druk of storend gedrag. Maar het kan meer gevolgen hebben, zoals slecht slapen, bedplassen, tics of zelfs zelfverwondend gedrag.

De verhouding tussen autistische jongens 84% ten opzichte van meisjes 16% is op zijn minst gezegd opvallend. Maar betekent dit ook dat er veel minder meisjes autistisch zijn? Uit onderzoek blijkt dat dit wel eens te maken kan hebben met mis-diagnose. De verschillen zijn namelijk aanzienlijk en worden daarom bij meisjes vaak 'gemist'.

Autisme en meisjes blijkt een apart fenomeen. Dat komt omdat meisjes met autisme vaak heel ander gedrag vertonen dan jongens. Zij zijn namelijk meester in het imiteren van het sociale gedrag, meestal van de moeder. Daardoor zijn ze ‘attenter’ dan jongens en ‘lijken’ ze rekening te houden met anderen.

'Mama, mijn hoofd zit zo vol. Ik kan echt niet slapen.' Kinderen met PDD NOS slapen vaak slecht, ze worden vaak wakker of kunnen niet goed inslapen. Wat kun je ertegen doen?

Kinderen met PDD NOS hebben vaak ook een angststoornis. Een angststoornis is net als autisme een psychiatrische stoornis (of aandoening). Omdat een angststoornis ernstige, maar vooral 'herkenbare' problemen opleveren, wordt de diagnose PDD NOS nogal eens gemist. Echter onderzoek geeft aan dat de angststoornis juist vaak een gevolg is van autisme.

Storend gedrag komt redelijk vaak voor bij kinderen met autisme. Gek word je ervan. Dwars doen, lawaai maken, niet luisteren, claimen, schreeuwen, gillen, driftbuien en zelf complete woede-aanvallen. Hoe komt dit en wat doe je eraan?