Wisten jullie dat er in Nederland maar liefs 16.000 kinderen niet naar school gaan vanwege gedragsproblemen? Uitgekotst door het systeem.
Kinderen met ADHD en PDD NOS lopen vast op gewone school
Leerlingen met bijvoorbeeld autisme of adhd die sinds vorig jaar naar gewone middelbare scholen moeten, stuiten daar op grote problemen. Veel kinderen lopen vast door de wisseling van lokalen, telkens andere leraren voor de klas en drukke schoolgangen.
Passend onderwijs
Sinds de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht om voor iedere leerling een geschikte plek te vinden. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD moeten zoveel mogelijk op een gewone school terechtkomen. Hoewel het voortgezet speciaal onderwijs (vso) blijft bestaan, is het de bedoeling dat er minder kinderen naar deze veel duurdere speciale middelbare school gaan. Hier kost onderwijs ongeveer 18.000 euro per leerling per jaar. Ter vergelijking: het reguliere onderwijs kost ongeveer 5.000 euro per leerling per jaar. In het schooljaar 2010/2011 zaten zo'n 32.000 kinderen op het speciaal voortgezet onderwijs. In 2003/2004 waren dat er nog 18.000.
Het valt veel middelbare scholen zwaar om de juiste zorg voor die kinderen te regelen. Juist in de overgang van basisschool naar middelbare school gaat het vaak mis, al gebeurt dat niet meteen. 'In september, oktober gaat het nog wel. Maar dan wordt het november en denkt de school: goh, deze leerling heeft toch extra ondersteuning nodig,' ziet Karin Loggen, directeur van het samenwerkingsverband Zuid-Holland West, 'Maar dat kan die school dan niet meteen bieden.'
Middelbare scholen
Waar op de basisschool nog veel aandacht is voor een 'moeilijke' leerling, staat onderwijs voor zorgleerlingen op de meeste middelbare scholen in de kinderschoenen, constateert Annemieke Mol Lous, lector passend onderwijs aan de Hogeschool Leiden. 'Als je als juf of meester de hele dag met een kind met gedragsproblemen te maken hebt, dan moet je daar iets mee. Een leraar op een middelbare school kan denken: over 40 minuten ga je weer naar een collega.'
School zegt op wat kleine aanpassingen niets voor haar te kunnen doen. Ze doen ook hun best, hoor. Maar met een klas vol 30 kids met nog 6 anderen die een diagnose hebben is het een hel kluif.
Vorige maand het samenwerkingsverband hier uit de regio benaderd in de hoop dat zij iets voor ons kunnen betekenen. Zij hebben onze dochter geobserveerd in de klas, waarna een gesprek volgde.
In de klas laat zij geen afwijkend gedrag zien ........dus het probleem ligt bij ons thuis.! Gebrek aan structuur e.d
Als ik vertel dat zij s'morgens met moeite naar school te krijgen is en iedere dag buikpijn heeft. Zelfs in de vakantie droomt over school enz. dan wordt het van tafel geveegd of gezegd dat we dit gedrag moeten negeren.
Ik neem graag opbouwende feedback en tips aan van een proffesional maar dit vind ik zo kort door de bocht en van weinig begrip getuigen.
Opnieuw staan wij voor een dichte deur, hoelang moeten wij nog zo aan modderen? Onze dochter blijft af en toe al een dag of middag thuis omdat zij het gewoon niet meer trekt. Ik ben zo bang dat zij thuis komt te zitten.
Passend onderwijs? Een grote flop!